Dzisiaj kolejna porcja praktycznych informacji. Tym razem podsumujemy sobie przepisy obowiązujące przy wyjeździe z Czarnogóry i wjeździe na teren Unii Europejskiej.
Prezenty z wakacji dla najbliższych, to punkt obowiązkowy wielu z nas. Zazwyczaj chcemy podzielić się z najbliższymi tym, co przeżyliśmy i czego próbowaliśmy. I o ile przeżycia i odwiedzone miejsca jesteśmy w stanie przedstawić tylko za pomocą opowieści, zdjęć i filmów, to smaki możemy po prostu przywieźć ze sobą. No właśnie, ale czy wszystkie?
Rakija
Narodowym trunkiem wysokoprocentowym w Czarnogórze jest oczywiście rakija, podobnie jak i w innych państwach tego regionu. Na wybrzeżu i w centrum kraju króluje loza (rakja z winogron), na północy šljiva (rakija ze śliwek). Poza tym są jeszcze opcje aromatyzowane innymi owocami: brzoskwinią, jabłkiem, morelą, gruszką, pigwą… Rakija z ziołami – travarica, czy z miodem – miodovača. Jeśli pierwsza próba wypicia rakiji nie poszła Wam najlepiej, dajcie jej szansę. Naprawdę warto. W Czarnogórze rakija jest lekiem na całe zło i wierzcie mi, że i w Polsce w zimowe wieczory sprawdza się znakomicie.
Ze swojej podróży możecie przywieźć 1 litr rakiji na osobę.
Wino
Produkcja wina w Czarnogórze sięga czasów starożytnych. Ponad tysiącletniej tradycji nie można tak po prostu zlekceważyć. Będąc na wakacjach wręcz trzeba posmakować lokalnych gatunków. Charakterystyczne dla Czarnogóry szczepy winogron to vranac – wina czerwone i krstač – wina białe. Znajdziecie je na wielu sklepowych półkach. Jęli wolicie słodsze wina warto rozejrzeć się po straganach w poszukiwaniu win owocowych – przede wszystkim tych z granatu. I w tym temacie każdy znajdzie coś dla siebie.
Ze swojej podróży możecie przywieźć 4 litry wina na osobę.
Piwo Nikšićko
I piwosze znajdą w Czarnogórze coś dla siebie. Piwo powstaje w mieście Nikšić, stąd i nazwa, w browarze, który został założony już w 1911 roku. Do wyboru kilka rodzajów piwa – jasne, ciemne, niefiltrowane, owocowe. Jest naprawdę dobrej jakości, a świadczą o tym kilkukrotnie zdobywane złote medale Monde Selection w Paryżu i Brukseli.
Ze swojej podróży możecie przywieźć aż 16 litrów piwa na osobę.
Limity dla alkoholu
Podsumowując z Czarnogóry można przywieź 4 litry wina niemusującego oraz16 litrów piwa. 1 litr napojów spirytusowych powyżej 22 % obj. (np. rakija) albo2 litry wina wzmacnianego (np. sherry, porto) lub wina musującego. Limit można rozdzielić według własnego uznania. Przykładowo można przywieźć: 4 litry wina niemusującego, 16 litrów piwa, pół litra napojów spirytusowych i 1 litr wina wzmacnianego albo 4 litry wina niemusującego, 16 litrów piwa i 2 litry wina musującego.
Jak widzicie można zrobić całkiem spore zapasy. Jeśli tylko macie miejsce w bagażniku, czy bagażu rejestrowanym droga wolna. Dodatkowo dobra wiadomość dla tych, którzy przylatują do Czarnogóry tylko z bagażem podręcznym. Na lotnisku w Podgoricy i Tivacie poza standardowym litrem płynów zamkniętym w pojemnościach do 100 ml, możecie zabrać na pokład samolotu dodatkowy litr płynów w butelce litrowej albo dwóch półlitrowych. Poza tym oczywiście możecie mieć ze sobą zakupy z lotniskowego sklepu, tutaj już limity nie obowiązują, no chyba że finansowe.
Była dobra wiadomość, to teraz czas na złą.
Jeśli podobnie jak i ja zakochaliście się w njeguškim pršucie i różnorodnych czarnogórskich serach, to po powrocie do Polski będziecie zmuszeni obejść się smakiem. Na teren Unii Europejskiej nie można bowiem wwozić żadnych produktów mięsnych lub mlecznych. Na pocieszenie dodam, że zakaz nie obejmuje owoców i warzyw (koniecznie granaty lub figi!), a także jaj, produktów jajecznych oraz miodu. Dopuszczalne są również ograniczone ilości ryb lub produktów rybnych.